top of page

Sağ Beyin Sol Beyin Efsanesi

Güncelleme tarihi: 15 Tem 2023


Biz insanlar etiketleri severiz. Kendimizi ve birbirimizi daha iyi anlama yolumuzdur. İnsanları, kim olduklarını ve neye benzediklerini açıklamak için küçük kutulara koyarız. Burç simgeleri, kişilik testleri , sağ beyin/sol beyin, bizi "belirli bir yol" yapan şeyi tanımlamak için kısaltma olarak kullandığımız tüm kategoriler. Bilinen inanca göre sanatçılar sağ beyinli olmakla ün kazanıyor. Analitik tipler sol beyinli olarak adlandırılıyor. Ama neden? Beynimizin bir kısmı gerçekten de sürücü koltuğuna otururken, diğer kısmı gazla mı çalışıyor? Bu, neden bazılarımızın hayal gücüyle ekip oluşturduğumuzu ve bazılarımızın "sadece gerçeklerle" daha rahat olduğunu açıklıyor mu? Beynimiz, kim olduğumuzu ve ne yaptığımızı büyük ölçüde kontrol eden karmaşık ve birbirine bağlı bir sistemdir. Ve hepimiz her gün beynimizin her iki tarafını da kullanırız. Peki, bu sol beyine karşı sağ beyin tartışması nereden geliyor? Ve gerçek hikaye nedir?


Geleneksel bilgeliğe göre, insanlar ya sağ beyinli ya da sol beyinli bir kişiliğe, düşünme tarzına ya da bir şeyleri yapma biçimine sahip olma eğilimindedir. İlk olarak 1979'da yayınlanan Beynin Sağ Tarafına Çizim adlı popüler bir kitap bu kavramı genişletiyor. Beyninizin nasıl bağlandığına bakılmaksızın, "sağ beyninizle" temasa geçmenin, şeyleri farklı şekilde görmenize ve çizmenize yardımcı olacağını öne sürüyor.


Bu "sol ve sağ beyinlilik" kavramları yaygındır ve geniş çapta kabul görmektedir. Ama yanılıyor da olabilirler. Peki, "beyninin sol tarafıyla düşünmek" fikri bir efsane mi? Belki. Ancak kanıtın olmaması aksini ispatlamaz. Binlerce yıl önce yaşayan insanlar için dünyanın yuvarlak olduğunu ispatlayamamak, dünyanın düz olduğunu kanıtlamıyordu! Ancak, sol/sağ beyin kavramını göz ardı eden kanıtlar birikmektedir. Utah Üniversitesi'nde 2013 yılında yapılan bir araştırmaya göre , beyin taramaları, kişinin kişiliğinden bağımsız olarak beynin her iki tarafındaki aktivitenin benzer olduğunu gösteriyor.


Biraz daha derinlere inelim..

Beyincik ve beyin sapı , beyninizin kas hareketi, nefes alma, sindirim ve yutma gibi otomatik işlevlerinizi kontrol eden iki bölümüdür. Beyninizin üçüncü kısmı birine sol veya sağ beyinli dediğimizde beyninizin bahsettiğimiz kısmıdır. Duyularınızdan gelen bilgileri yorumlamaktan sorumludur. Beyniniz ayrıca duygularınızı, muhakemenizi ve öğrenmenizi de düzenler. Başka bir deyişle, beyninizin aktif düşüncelerinizi başlatan ve yöneten kısmıdır. Beyninizin sizi siz yapan kısmıdır. Psikolog Dr. Tworek, "Beyninizin farklı bölümlerinin farklı şeylerden sorumlu olduğu kesinlikle doğru," diyor. "Fakat bir yarım kürenin diğerinden önemli ölçüde daha güçlü olduğu ve bu egemenliğin kişiliğinizde veya yeteneklerinizde önemli bir rol oynadığı fikri, araştırmalarda kanıtlanmadı." Beynin nasıl çalıştığı hakkında hala çok şey öğreniliyor ancak beynimizin sol ve sağ yarımküresi hakkında bildiklerimizi şu şekilde sıralayabiliriz;


Sol Yarımküre

Beyninizin sol yarıküresi tipik olarak beyninizin daha mantıklı ve kitap gibi işlevlerinin bağlantı noktasıdır. İlginç bir şekilde, beyninizin sol yarım küresi vücudunuzun sağ tarafını kontrol eder. Ve sağ yarıküre sol tarafınızı kontrol eder. Sol yarım küre, çoğumuzun aşağıdaki gibi şeyler yapma yeteneğimizi barındırdığı yerdir:

  • İletişim

  • Strateji geliştirme ve sorunları çözme

  • Ezberlemek

Sol Yarımküre

Sağ yarımküre, beyninizin daha serbest dönen tarafıdır. Bu, aşağıdaki gibi yeteneklerin merkezidir:

  • Yaratıcılık

  • Sezgi

  • Duygusal tepki

  • Hayal gücü


Birlikte Nasıl Çalışırlar?

Beyninizin sol ve sağ yarım küreleri bağımsız hareket etmez. Bilgileri bir taraftan diğerine ileten bir lif demeti ile bağlanırlar. Bu bilgi otoyoluna korpus kallosum denir. Sol ve sağ hemisferlerin her biri farklı şeyler yapar, ancak birlikte çalışırlar. Başka bir deyişle, beyninizin her iki yarım küresi de sürekli olarak ateşlenir. Ve (bir yarıküreyi ciddi şekilde etkileyen bir inme veya başka bir ciddi travmatik beyin hasarı yaşamadıysanız ), muhtemelen aşağı yukarı benzer bir oranda işlev görürler. Sonuç olarak beynin iki yarısı farklı işlevlere sahipken, insanların kişiliklerini ve davranışlarını etkileyen baskın bir tarafı yoktur.




2 Comments


elifincirci3
Oct 05, 2023

çok güzel ve net açıklanmış. Harikaydı sevgili zeyneb ❣️

Like
Zeyneb G
Zeyneb G
Oct 05, 2023
Replying to

💜💜💜

Like
bottom of page